Svenska fotbollsprofiler  

 

Sverige har en lång och stark tradition av fotboll, vilket man kan läsa om på bland annat Wikipedia. Sedan 1890-talet har sporten spelats organiserad i landet och redan 1896 skapades Svenska mästerskapet i fotboll, vilket senare omorganiserades till Allsvenskan. Som resultat av fotbollstraditionen har Sverige levererat många internationellt kända och duktiga spelare genom åren.

Som en av Sveriges genom tiderna bästa målvakter, drog Thomas Ravelli blickarna till sig under fotbolls-VM 1994. Det blev straffläggning i kvartsfinalen mot Rumänien, och tack vare Ravellis mer eller mindre omöjliga räddning gick Sverige vidare till semifinal och vann brons. Straffräddningen valdes till Tidernas idrottsögonblick  och både Ravelli och hela landslaget hyllades som hjältar när de återvände till Sverige.

Trots att Ravelli inte längre är aktiv inom fotbollen, är han fortfarande otroligt populär som idrottsprofil. Han är sedan 2006 en återkommande spelare i FIFA:s digitala fotbollsspel och 2014 var han med i programmet Mästarnas mästare, där han också tog hem titeln.

Henrik Larsson är känd som en av Sveriges genom tiderna bästa anfallsspelare. Under sin tid i fotbollslandslaget gjorde han 37 mål, och han är också den spelare som gjort flest mål i UEFA-cupen. Bland ibrahimovic_firmando_una_camiseta_del_fc_barcelonaalla utmärkelser Larsson fått ta emot finns bland annat Guldskon för bästa målgörare i Europa, två Guldbollar för bästa svenska fotbollsspelare och en riddartitel av Storbritanniens drottning Elizabeth II som tack för sin insats inom fotbollen. Tillsammans med det spanska laget FC Barcelona vann han UEFA Champion’s League säsongen 2005/2006. Det är en ära som han delar med endast sju svenskar i UEFA:s hundraåriga historia. Som ett bevis på sitt avtryck i fotbollshistorien blev han under 2004 tilldelad Tidernas Guldboll, efter en öppen omröstning arrangerad av Aftonbladet och Svenska Fotbollsförbundet.

Även Zlatan Ibrahimovic anses vara en av tidernas bästa svenska anfallsspelare. Under sina 15 år med svenska fotbollslandslaget har han gjort 62 mål, och även på europeisk nivå har han vunnit ett flertal skytteligor. Ibrahimovic har tagit hem Guldbollen tio gånger, vilket gör honom till den fotbollsspelare som belönats med utmärkelsen flest gånger. Han är också ofta omtalad i populärkulturen. Till exempel har ett flertal svenska band har komponerat sånger som helt eller delvis handlar om Ibrahimovic, och både teaterpjäser och böcker har skrivits om honom.

Capitalize