En fotbollsspelares utrustning

Fotboll är en relativt billig sport att ägna sig åt, eftersom det inte krävs mycket utrustning för att spela. Som nybörjare behöver man inte ens ha särskilt avancerad utrustning – det kan räcka med ens vanliga gympaskor och de träningskläder man brukar ha på skolgymnastiken, tills man har spelat tillräckligt länge för att kunna bestämma sig för om man vill satsa på sporten eller inte.

Det man absolut behöver som fotbollspelare är shorts, en tröja, fotbollsstrumpor, benskydd och ett par fotbollsskor. Av dessa är fotbollsskorna utan tvekan den dyraste delen av utrustningen, då de kan kosta uppemot tusen eller ett par tusen kronor för de mest avancerade. Det går dock även att hitta fotbollskor för några hundra kronor, varför man inte behöver bli ruinerad om man spelar på lite lägre nivå. Att välja fotbollsskor är också det svåraste valet man gör när man köper utrustning till fotboll. Detta eftersom det finns olika typer av skor, som är anpassade till olika underlag. De vanligaste typerna är grässkor, konstgrässkor, grusskor och inomhusskor, samt skor med multisula. Inomhusskorna skiljer sig från alla andra skor genom att de inte har dobbar. Grusskorna har många små dobbar för att kontaktytan ska bli så stor som möjligt, vilket gör att man får ett bra grepp trots att underlaget är löst. Den största skillnaden mellan grässkor och konstgrässkor är att konstgrässkorna har extra starka dobbar, eftersom konstgräset sliter mer på skorna. Det bästa är om man kan välja ett par skor som är anpassat efter det underlag man spelar mest på. För många fotbollsspelare är dock verkligheten att man spelar på olika underlag ganska ofta, och i dessa fall kan en sko med multisula passa bäst. Multisulan passar på både konstgräs och naturgräs, då de ger bra grepp även på blöta och mjuka gräsmattor, samtidigt som de är tillräckligt tåliga för att klara slitaget från konstgräset.

250px-Guanti_da_portiereBenskydden är den enda formen av skydd som en fotbollsspelare bär, och de är därför desto viktigare. Majoriteten av alla skador inom fotboll sker på spelares ben och fötter, varför man aldrig bör spela en match eller gå på en träning utan sina benskydd. Fotbollsstrumporna är extra långa för att man ska kunna vika ned dem över benskydden, så att de hålls på plats även när man springer och sparkar.

Den enda spelaren som har ytterligare utrustning utöver detta är målvakten, som oftast bär målvaktshandskar. Målvakten har också valet att bära långa byxor istället för shorts, som alla andra spelare ska ha. Fotbollsspelare bär inte bara korta byxor, utan även kortärmade tröjor. På träning kan spelare vanligtvis bära vad de själva vill, men vid matcher bär alla spelare sina lagtröjor. Eftersom man ofta bär likadana kläder som alla andra som fotbollsspelare, kan det vara roligt att uttrycka sin egen personlighet i de kläder man bär utanför fotbollsplanen. På Outletsverige.se kan du köpa billiga kläder från en mängd kända märken, så att du kan plocka ihop din egen stil.

När man har all denna utrustning fattas bara en sak, och det är trots allt kanske det viktigaste av allt – fotbollen.

Capitalize