Försäsongen lägger grunden till framgången

Rubriken må låta som en klyscha, men det ligger väldigt mycket sanning i det. Det är jobbet man lägger ner på försäsongen som verkligen utgör byggstenarna för det man presterar när säsongen väl kommer igång. En försäsong kan se ut på många sätt men mycket handlar om kondition och styrka, oavsett om det är ett herrlag eller damlag.

Innan försäsongen måste man se till att ha rätt utrustning. Har man löppass som en del av försäsongen kan ett par träningsbyxor dam vara bra att ha så att man känner sig bekväm när man springer. Man ska skaffa träningsbyxor dam som andas och som inte skaver någonstans. Det gäller således att välja rätt storlek och inte bara chansa.

Så här kan en försäsong se ut

Först och främst måste det nämnas att en försäsong nu har betydligt bättre förutsättningar än för 25-30 år sedan. Då fick de flesta lag ha sin försäsongsträning på grus, vilket sliter oerhört hårt på kroppar och inte minst på huden som drabbas av mängder med osköna skavsår. Nu för tiden är det konstgräs som gäller för de flesta och det är ju ett stort uppsving. En försäsong bör bestå av fyra delar och det handlar om fysik, kondition, taktik och skoj.

Fysik och kondition

De två grundpelarna får man inte hoppa över då konsekvenserna blir stora. Det är få fotbollsspelare som tycker det är roligt med styrketräning och löpning, men det måste genomföras. Hur man lägger upp det är väldigt individuellt, men nu för tiden är det vanligt att man ändå försöker inkludera bollen så mycket som möjligt i stället för att det bara är ren löpning. Styrketräningen kan man ofta ha i slutet av träningen men även slänga in i olika övningar, till exempel om ett lag gör mål så får det andra laget göra tio armböjningar eller situps. På så sätt får man även ett större tävlingsinstinkt på träningarna.

Taktik och skoj

Spelsystem, spelsätt och fasta situationer är också viktiga ingredienser för att lyckas. Här gäller det att nöta och nöta tills det sitter, i synnerhet om man har en ny tränare med en annan filosofi. Naturligtvis måste man även ha skoj på försäsongen och det kan man få i framför allt matcher. Men samtidigt finns det inget som skapar minnen och stärker lagsammanhållningen som ett träningsläger. Ett träningsläger är optimalt för att bygga en grupp, och en väl sammansvetsad grupp skapar en större vi-känsla. Den känslan är oerhört viktig att ha för att kunna orka springa de där extra meterna i slutet på en match.

Alla har olika teorier och filosofier gällande hur en försäsong ska läggas upp, men det viktigaste är att man tror på det man gör tillsammans.

Capitalize