Engagerade fotbollsföräldrar – inom rimliga gränser

Engagerade fotbollsföräldrar som går över gränsen

Ibland är det inte lätt som fotbollsförälder att veta var gränsen går. Man engagerar sig så mycket i sitt barn och laget, och det man inte tänker på är att man faktiskt är ett föredöme till alla barn som både spelar och tittar på. Ibland går det så långt för vissa föräldrar att deras säkert goda intentioner, istället övergår till ett destruktivt klagande på domare, tränare och ibland till och med på spelare. Man kan då fråga sig hur barn som ser detta tänker? I deras värld blir det till slut ett normaltillstånd.

Ungdomscup slutade i polisanmälan

En händelse där det gick långt över gränsen för både föräldrar och ledare var i en ungdomscup utanför Stockholm. Där hamnade en ledare från Hammarby och barnens föräldrar i dispyt med domaren, tumult utbröt och en förälder bröt benet. Det slutar med att Hammarby fotbollsförening och Domaren Anmäler varandra – efter storbråket. Hammarby meddelar i ett pressmeddelande att man välkomnar polisens utredning. Hammarby säger också att det flera av barnen är skärrade av händelsen. Dom har fått uppleva något som inga barn ska få uppleva på en fotbollsplan. Domaren är dock säker på att polisutredningen kommer ge han rätt, hans polisanmälningar är mot både Hammarby-ledaren och föräldern.

Hammarby startar interutredning

Klart står dock att Hammarby fotbollsförening har ett stort arbete framför sig. Inom kort kommer en internutredning starta för att gå till botten med vad som hänt. Utredningen ska bland annat se över klubbens värdegrundsarbete för spelare och ledare. En rapport till förbundet ska skrivas med ett uttalande från klubben. Viktigaste av allt är ändå arbetet med att samla ledare, barnen och deras föräldrar, erbjuda samtal och stöd, förklara situationen och komma med förslag och åtgärder för att gå vidare. Sådana här extremfall är tack och lov ganska ovanliga. Men alla fotbollsföräldrar ska nog ändå ta sig en tankeställare och fundera på hur man uppträder på sina barns matcher.

Capitalize