Fotboll – världens största sport

Fotboll är världens största sport sett till antalet utövare och dessutom den populäraste sett till hur många åskådare som kommer på matcherna. Fotboll är också den sport som följs mest på sociala medier och som genererar flest artiklar i medier. Ingen vet exakt hur och när fotbollen som sport först uppstod; det finns bevis för ett fotbollsliknande spel från Kina från 400-talet före Kristus, men sannolikt har det spelats över hela världen i flera hundra år. Den moderna formen av fotboll grundades dock i England i slutet av 1800-talet och världens första landskamp spelades också mellan England och Skottland år 1872.

Fotbollsfans

En stor del av fotbollssporten är alla fans och den fankultur som råder. Många hejar på samma klubb livet ut och hyser en stor kärlek till denna. En baksida av denna starka fankultur är de så kallade huliganerna, som många gånger orsakat kaotiska situationer före, under och efter matcher. Vissa matcher, som till exempel derbyn, bedöms som högriskmatcher och kräver hög säkerhet och polisbevakning för att hindra att huliganer får möjligheter att förstöra matchen.

En marknad som omsätter en hel del pengar är merchandise som köps av fotbollsfans. Allt ifrån flaggor, spelartröjor, mössa eller keps med tryck och så vidare. I slutet på 90-talet fanns även så kallade fotbollskort som byttes mellan barn och ungdomar, där målet var att få så många olika spelarbilder som möjligt.

Fotboll i Sverige

Liksom i resten av världen är fotboll den absolut populäraste sporten i Sverige, både sett till antalet utövare och till hur stor bevakning fotbollen får i olika medier. Ungefär lika många pojkar som flickor spelar fotboll, vilket gör det till en av de mest jämställda idrotterna. Den högsta ligan i Sverige heter Allsvenskan och består av sexton lag. Det lag som spelat längst i Allsvenskan under en obruten tidsperiod är IFK Göteborg. Ligan näst under Allsvenskan heter Superettan och de lag som placerar sig högst i Superettan får kvala mot de lag som ligger sämst till i Allsvenskan, för att avgöra vilka som får spela i högsta ligan kommande säsong.

Mästerskap

Mästerskapen i fotboll är EM, som spelas för fjärde år, och VM som också spelas var fjärde år – men med två års mellanrum mellan dessa mästerskap. De länder som tagit flest VM-guld genom åren är:

  • Brasilien
  • Tyskland (inklusive Västtyskland)
  • Italien
  • Argentina
  • Frankrike
  • Uruguay

Sveriges bästa placering är ett silver från VM 1958, samt ett brons från VM 1994.

Capitalize