Kalixlaget Assi

Kalixlaget Assi har helt andra förutsättningar än många andra fotbollslag längre söderut i Sverige. Till skillnad från lagen på Sveriges sydligare breddgrader är utomhusträning inte något som går att ta för givet ens när våren anlänt i södra Sverige med besked. Kombinationen fotboll och nordligaste Norrland känns inte helt självklar. Snarare är hundspann, bandy och snöskoter, samt givetvis skidåkning, mer naturliga sporter som man först tänker sig hör hemma långt uppe i norr. Men kärleken till sporten är stark för några få tappra utövare. För stark för att motstå trots klimatet.

Assi är Kalix nya fotbollslag på frammarsch

De kallar sig för Sveriges nordligaste elitlag och frågan är om inte det också stämmer. Laget beskrivs av en lokal radiokanal som den stora överraskningen hittills under 2017 års säsong av Elitettan – den näst högsta serien inom damfotboll i Sverige. Hemmaarenan heter Risögrund och även om planen kanske inte alltid är spelbar, under tidiga vårar på grund av det tidvis smällkalla vädret och nederbörden, så duger den gott åt de vältränade spelarna. Kombinationen Norrland och Fotboll tycks vanligare än man kan tro. På herrsidan har lag som Östersund och Sundsvall lyckats förhållandevis väl och på damsidan hade Umeå länge en storhetstid, trots att även den staden ligger ganska långt norrut. Umeå är dock en storstad i jämförelse med Kalix, vilket gör framgångarna i Kalix än mer imponerande.

Oväntade framgångar i Elitettan

Assis framgångar är oväntade både med tanke på det geografiska läget och hur liten orten är. I norr, där kylan friskar upp luften likt en pax badrumsfläkt, är fotboll inte ett naturligt inslag. Klubben har tagit in fyra utlandsproffs för att förstärka sin trupp. Framgångarna har varit förvånansvärt stora. Assi har under den nuvarande säsongen bland annat lyckats slå självaste Umeå IK. En anrik klubb med SM-guld och Champions League-erfarenhet som länge spelade i den högsta serien (damallsvenskan) men som numera huserar i Elitettan. Realistiska möjligheter finns faktiskt för Assi att till och med gå upp i den allra högsta serien, damallsvenskan, till nästa års säsong år 2018. Men det tidigare målet står fast. Topp åtta i Elitettan är vad man fortfarande siktar på under den nuvarande säsongen.

Capitalize