Komma igång med att spela fotboll  

Det vanligaste är att barn börjar spela i tidig ålder, men det går faktiskt att börja spela fotboll även i vuxen ålder. För vuxna är det en bra idé att kontakta något lokalt fotbollslag som spelar i en lägre division, till exempel Division 5 eller 6. Dessa brukar nämligen ofta lida brist på spelare och tar gärna in någon ny oavsett ålder.

Är man några vänner eller arbetskamrater som vill spela fotboll tillsammans finns det fler möjligheter. Man kan exempelvis hyra en gymnastiksal för träning och komma överens om att träffas och träna ett par gånger i veckan. Om man är en handfull personer blir det inte särskilt dyrt per huvud och det kan även kännas lättsammare att spela med personer man redan känner.

Oavsett om det är ett barn eller en vuxen som vill börja spela, är det viss utrustning man bör köpa in. På Johannesbergs IF:s hemsida finns en överblick över lämplig utrustning. Det viktigaste är fotbollskläder som shorts, en tröja och fotbollsskor. Vilka Young father playing soccer ball with daughter at a park. Sun flare, green grass, summer time. Caucasian, blond hair.skor man behöver beror på vilken sorts plan man spelar på. Det finns olika skor beroende på om det är gräs eller konstgräs, och om man tränar inomhus behöver man också vanliga gymnastikskor. Eftersom man ofta får motta sparkar mot benen behövs benskydd och fotbollsstrumpor, vilka skyddar hela skenbenen och ofta delar av vristerna. Om man är målvakt i sitt lag är det också mycket lämpligt att inhandla speciella målvaktshandskar. Dessa skyddar händerna mot de hårda bollarna och förbättrar greppförmågan. Det är viktigt att tänka på att eventuell kringutrustning kan behövas, som till exempel vattenflaska och svettband.

 

Fotboll är en sport som främst ställer krav på kondition. Det är framförallt explosiv kondition som krävs eftersom man ofta växlar mellan stillastående och snabb löpning för att hinna ikapp bollen. Därför passar intervallträning bra. Vid intervallträning växlar man mellan att till exempel gå i rask takt en minut och att springa så fort man bara orkar under trettio sekunder.

Även styrketräning är viktig till en viss del. Starka och stabila muskler i ben och bål minskar skaderisken och ökar sparkkraften, så det är rekommenderat att träna styrka någon gång i veckan utöver konditionsträningen.

Sist men inte minst är det viktigt att öva upp bolltekniken. Att fånga och förflytta bollen kräver mycket finmotorik i främst fötterna, vilket man övar upp genom att helt enkelt hantera bollen så mycket som möjligt.

Capitalize