Fotbollen och pengarna

Inom fotboll så spelar pengar fortfarande en mycket stor roll, precis som har varit fallet under många årtionden vid det här laget. Det märker man inte minst om man tittar på den engelska eller snarare brittiska ligan Premier League (lag från Wales får också vara med, därav att Premier League är en brittisk liga även om skottarna har sin egen liga).

I veckans avsnitt av tv-programmet Målklubben så spanar sportjournalisten Therese Strömberg närmare in skillnaderna mellan Premier Leagues toppklubbar och bottenskiktet i programmets stående inslag Strömberg Spanar. Det går att titta själv på Målklubben genom att till exempel besöka sajten Viafrees sportavdelning eller genom att hitta avsnitten i Viaplays app.

En annan profil i programmet är den före detta fotbollsspelaren Bojan Djordic som har ett förflutet i bland annat Manchester United och även håller hårt på Balkans kanske finaste fotbollsklubb Röda Stjärnan. Bojan kan beskrivas som något mer frispråkig än Strömberg. Bojan säger vad han tycker, ibland på ett onödigt hårt vis. Kanske är han ibland till och med aningen yvig.

Therese Strömberg har gått igenom statistiken för årets drygt tio inledande omgångar av Premier League och tittat specifikt på de matcher som har spelats mellan ligans fem bästa och fem sämsta lag. Mönstret är tyvärr ganska tydligt. Inte nog med att de bästa lagen nästan alltid vinner över de sämsta – de vinner dessutom ofta väldigt stort och klart. Några av de bästa klubbarna i Premier League i år är Liverpool och Manchester City. Bägge lagen har namnkunniga spelare, ja världsstjärnor i vissa fall. De behöver knappast låna pengar till sina spelarbudgetar. Ofta ägs de största storklubbarna (både i Premier League och i andra europeiska ligor) helt eller delvis av superrika investerare som har råd att köpa in de bästa spelarna och ta ett lag från mitten av en liga till ohotade i toppen. Det bästa exemplet på det från senare år är kanske det franska klubblaget Paris Saint Germain, ett lag som få personer kunnat namnge mer än kanske en spelare från (i startelvan) för 10 år sedan. Nu är läget helt annorlunda, med några av de absolut bästa spelarna i världen. I stor utsträckning resultatet av ett stort inflöde av pengar runt 2011-2012 som gjort PSG till ett topplag i Europa även på Champions League-nivå.

Tillbaka till Premier League. Manchester City är i årets liga märkbart bättre än Manchester United, som halkade efter i tabellen redan från början även om de långsamt börjar kämpa sig tillbaka igen. I helgen möttes de två lagen i ett derby. City vann.

Kanske är Manchester United undantaget som bekräftar regeln om att pengar medför framgång inom fotbollen. Det råder knappast brist på pengar till en hög spelarbudget i Manchester United. Trots det så lyfter det inte. Kanske beror det på spelarkemin, kanske beror det på tränaren.

Är Mourinho överskattad som tränare och bättre på att säga saker som leder till citat än på att leda och träna fotbollslag? Ibland undrar man faktiskt. Han verka dock inte få sparken åtminstone, vilket det pratades om i början av årets liga när Manchester Uniteds svacka var som värst.

Capitalize