Hur spelas fotboll?  

Det är det internationella fotbollsförbundet FIFA som bestämmer vilka regler som gäller vid fotboll. Reglerna finns att läsa på svenska på Svenska fotbollsförbundets hemsida.

En fotbollsmatch varar i 90 minuter plus eventuell tilläggstid. Den spelas på en rektangulär plan av gräs eller konstgräs, vilken ska vara mellan 45-90 meter bred och 90-120 meter lång. Vid båda kortändorna står två mål som är ungefär 7 meter långa och 2,5 meter höga.

Under matchens gång ska två lag kämpa om att få tag i bollen, vilken sedan ska sparkas in i motståndarlagets mål. Det lag som har fått in flest mål när matchen tar slut är det lag som vinner. En viktig regel i fotboll är att ingen, förutom målvakten, får använda händerna under matchens gång. Ett undantag är vid inkast, då en av spelarna får kasta in bollen på plan.

Ett fotbollslag består vanligtvis av elva spelare. Det internationella kravet är att minst sju spelare är på plan, men i svensk fotboll gäller minst nio spelare. De olika spelarna är indelade i olika positioner, som man kan hitta detaljerad information om på Wikipedia.

  • Målvakt: står i målområdet och ser till att motståndarna inte gör mål
  • Anfallare: leder anfallsspelet och försöker göra mål
  • Mittfältare: är med vid både försvar och anfall, där det bäst behövs
  • Försvarare: befinner sig nära målområdet och försvårar motståndarlagets målchanser

A male soccer player makes a dramatic play by jumping horizontally. He attempts to kick the ball with his feet. The stadium is dark behind him. Only the lights of the stadium shine brightly, creating a halo effect around the bulbs. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/14599908#196ad674][img]https://lh6.googleusercontent.com/-GdFQEhB66bg/VClu4QW_BKI/AAAAAAAAAuc/89hxSrSE5Fc/s380/SOCCER.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/14599864#18270031][img]https://lh3.googleusercontent.com/-D38pCIGnaRo/VClu4my_I1I/AAAAAAAAAu0/g6eFnALD8h8/s380/SOCCER_BG.jpg[/img][/url] [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/14599836#164d2c1c][img]https://lh3.googleusercontent.com/-Hd-TF-pojAo/VClu3s6LoQI/AAAAAAAAAu4/ZUdk_NHstFI/s380/ISO_SOCCER.jpg[/img][/url]

Positionerna är inte absoluta utan ger mest en fingervisning. Det är vanligt att anfallare håller sig på mittfältet för att hjälpa de andra spelarna passa bollen fram och tillbaka, eller för att se till att ingen i motståndarlaget tar bollen medan man inväntar mittfältarna. Försvararna befinner sig också ofta i mitten av planen, och mittfältare hjälper till att försvara målet.

Det finns många olika laguppställningar som används vid fotboll, och de förklaras med hjälp av siffror. Siffrorna berättar hur många försvarare, mittfältare och anfallare ett lag använder sig av vid en match.

Några vanliga laguppställningar är 4-3-3 och 4-4-2. I det första exemplet fokuserar man mer på det offensiva anfallsspelet, genom att byta ut en av mittfältarna mot en anfallare. Det försvagar försvaret något men ökar samtidigt målchanserna. När det kommer till 4-4-2-uppställning har man istället ett starkare försvar, och den här laguppställningen används främst av det sämre laget i en match.

Capitalize