Fotboll som relationsbyggare över generationsgränserna
Förtroendet för polis, räddningstjänst och andra myndigheter är ganska lågt i många socialt utsatta områden i Sverige. I takt med att sociala och ekonomiska klyftor blir påtagligare så påverkar det även orternas invånare och hur de ser på det svenska rättsväsendet och de som upprätthåller lagen. Att polisen allt oftare får stenar kastade mot sig och blir beskjutna med fyrverkerier och annat är ett växande problem. Ett problem som inte är helt enkelt att hitta en lösning på, men som likaväl kräver en lösning så fort som möjligt. I Skärholmen i Södra Stockholm har man provat ett nytt sätt för att bygga relationer mellan grupperna.
Sporten som verktyg
Fotboll ska fixa relationen mellan ungdomar och vuxenvärlden. Skärholmens ungdomsråd UNGSK har arrangerat en fotbollsturnering där polis, räddningstjänst, unga och andra vuxna ska delta. Fotbollen varvades med föreläsningar från bland annat en före detta polis samt föreningen, Lägg ner ditt vapen. För att göra det hela ännu mer lockande för de unga har man även valt att bjuda in populära artister som Pato Pooh, Keya, Dani M och Gee Dixon. Utöver musikframträdanden i pauserna bjöds det även på spoken word-poesi av Sara Nazari. En sport som är så populär som fotboll har mycket goda chanser att förbättra relationer mellan unga och vuxna.
Fotboll som skapar relationer
Var man än kommer i världen så är fotboll ett givet inslag. Från de allra minsta byarna i Sydamerika och Afrika till de största länderna i Europa finns det fotbollsälskare så att det räcker och blir över. Det stora intresset för fotboll ger myndigheterna och andra vuxna en ypperlig chans att komma i kontakt med ungdomarna som har utvecklat en aversion mot myndigheter och dess utövare. De flesta, även vuxna, mår bra av att leka och ha lite kul, att släppa loss och bara ha roligt för en stund. Det fungerar som en bra brygga mellan unga och äldre. Flera liknande initiativ är ett steg i helt rätt riktning och uppskattat av alla inblandade.