Skapa sammanhållning i fotbollslaget
Fotboll är en lagsport, och som sådan är det oerhört viktigt att alla spelare i laget kan samarbeta och känner att de är en del av ett lag, snarare än olika individer som råkar spela tillsammans. Det är med andra ord viktigt att skapa sammanhållning i laget, redan från tidig ålder. Vad kan man då göra som tränare eller ledare för att bidra till barnens sammanhållning i laget?
Den kanske mest kritiska perioden är då barnen träffar varandra igen efter ett längre uppehåll, till exempel sommarlovet. I ett fotbollslag för yngre barn tillkommer det nästan alltid en eller flera spelare varje säsong, och varje gång ett nytt barn kommer in i gruppen förändras dynamiken i laget och alla måste hitta sin roll igen. Här kan man som tränare bidra till att göra övergången lättare genom att arrangera en rad olika övningar som kräver samarbete. Det kan också utgöra en lekfull första träning efter lovet.
En bra övning att börja med, eftersom den bidrar till att barnen får lära känna varandra lite, kallas ofta helt enkelt för att ”stå på led”. Övningen går ut på att alla barnen i laget ställer upp sig på rad, gärna i en U-form så att de kan se varandra. Utefter instruktioner från tränaren ska de sedan omarrangera sig i ledet, till exempel efter färgen på deras tröja (från ljus till mörk), första bokstaven i deras namn (i alfabetisk ordning) eller månad på året som de är födda. När de har diskuterat och ställt sig i rätt ordning kan det vara en bra idé att gå laget runt så att alla får säga sin egen uppgift. Något som är viktigt att tänka på är att man inte ska använda sig av kriterier baserade på utseende, till exempel längd eller hårfärg.
En övning som är lite mer fysiskt ansträngande är ”kvicksanden”. Den går ut på att laget ska ta sig över en viss sträcka av fotbollsplanen på små träplattor, utan att nudda marken. Man kan börja med att ge laget 2-3 träplattor färre än antalet lagmedlemmar. Om deltagarna sedan lämnar en träplatta på marken utan att de vidrör den får du som tränare plocka bort den, för att göra det svårare.
Något annat som kan vara mycket viktigt för sammanhållningen är att barnen umgås utanför fotbollsplanen. Ett utmärkt tillfälle är till exempel när någon i laget fyller år. Då kan man anordna ett barnkalas, till exempel på O’Learys i Kista. Där finns nämligen en rad aktiviteter som barnen kan samlas kring, till exempel gokart eller bowling. Vid sådana tillfällen får de lära känna varandra på ett annat sätt än de gör på träningar, vilket kan förbättra deras förståelse för varandra och därmed även deras samarbete på planen.